Det er ikke lenge siden dette bilde ble tatt på en rolig joggetur rundt stokkavannet. Solen var da på vei ned og det ble mørkere og kaldere.
Vi merker alle at energinivået ikke er det samme om vinteren som om sommeren.  Hvorfor er det slik? Antall timer i dagslys reduseres betraktelig. «lys = liv» er en enkel forklaring.  Mindre lys,  mindre energi.

image

Sett en plante i mørket og se hva som skjer..
Jeg fikk erfare virkningen av mye sollys det året vi bodde i Spania. 360 soldager virker absolutt positivt inn på en nordboer! Mer energi og frisk som en fisk hele året.
Hva kan løsningen være utenom å flytte til Spania?  Det er mye vi kan gjøre for å opprettholde humøret og energien i de mørke vintermånedene. Egentlig gjelder ikke dette bare om vinteren,  men hele livet ut. Du har gjerne hørt om serotonin og melatonin. Dette er hormoner eller signalstoffer som styrer viktige prosesser i kroppen. Lavt serotonin nivå påvirker blant annet humøret, søvnen og apetitten. I verste fall kan mangel på serotonin i hjernen føre til depresjon.
Melatonin er nattens hormon og styrer blant annet døgnrytmen. Økt nivå av melatonin gjør deg trøtt og dette styres av en kjertel i hjernen som har lysømfintlige celler. Lite lys fører da til at produksjonen av melatonin starter og du blir trøttere og trøttere.
Dette blir desverre overstyrt mer og mer i og med at vi sitter med «lysskjermer» foran oss hele kvelden. Resultatet blir forstyrret søvn og generell uopplagthet i kroppen.  Over tid kan dette gi alvorlige konsekvenser.
Kan maten du spiser ha noe å si for hvor våken du føler deg? Svaret er ja! Du kan enkelt øke serotonin nivået i kroppen ved å spise mer mat som inneholder proteiner. Egg, fisk, kylling, nøtter osv..
Spiser du mer proteiner og fett samtidig som du reduserer på karbohydratene,  vil du få mange andre positive birvikninger også.
Trening er en annen faktor som øker serotonin nivået,  og selvfølgelig virker positivt på hele kroppen. God kondisjon gjør rett og slett at du orker mer. Du har en mer effektiv oksygentransport ut til cellene og hele » kroppsfabrikken» fungerer mye bedre!
Ha en strålende og energisk dag!!

Mvh.Morten 🙂

 , , , ,